13 Aralık 2006

Atatürk'e daha çok ihtiyacımız var...

Bu yazının başlığı Atatürk'ü daha çok özlüyoruz da olabilirdi aslında.

Nereden mi çıktı bu fikir. Fikir değil aslında ölçülebilir bir gerçek
Google' ın trends diye bir özelliği var. BU adrese giderek "trendini" öğrenmek istediğiniz kelimeyi yazıyor ve tıklıyorsunuz. Google da size bu kelime gectiğimiz yıllarda ne kdar aranmış, hangi dönemlerde pik yapmış bunları gösteryor. Sitenin adresi www.google.com/trends


İşte bu adrese gidip de "Atatürk" yazdığınızda şu grafikle karşılaşıyorsunuz:


2004 ve 2005 yıllarındane kadar sakin ve sıradan bir seyri var grafiğin. Sadece 4. çeyreğin ortalarında, ki malumunuz bu 10 Kasım tarihine denk geliyor, bir çıkış yapmış.

Ama 2006 yılına baktığımızda Mart ayında sonra bir yükselme görülüyor. Danıştaya yapılan saldırı diyecektim ama o Mayıs ayındaydı. sanki o saldırıdan daha önceki zamanda bri hakeretlenme olmuş.

Ama 200'nın son çeyreğinde bir yükselme başlamış ve taminen yine 10 kasımda gelmiş geçmiş en yüksek değere ulaşmış. Son durumu bu değerden daha aşağılarda olmasına rağmen yine de geçen 2 yıla rağmen çok ama çok yüksek.

"Ataturk", "Mustafa Kemal" , "Mustafa Kemal Ataturk" ve benzeri alternatifleri de arattığınızda biraz daha farklı grafikler ortaya çıkmakla birlikte, benim gözümde hepsinin ortak noktasını yansıtan bu grafiktir. ( "Atatürk" kelimesini aratınca)

Benim bu grafikten çıkardığım sonuç budur, sizlerinkini bilmem artık...

Hiç yorum yok: