16 Mart 2007

Kafa Ayarı

Geçenlerde kaset falan diyince aklıma geldi. Böyle de bir kavramımız vardı : Kafa Ayarı. Kim hatırlar acaba şimdi. Teyplerde kaset sesinin inceden bas-tiz ayarını yapmaya yarar bir olaydı. İncecik bir yıldız tornavidayla ( yıldız değil miydi yoksa) teyp kafasının olduğu yerdeki delikten bir vidayı kurcalayarak yapılırdı. Müzik çalarken yapılırdı ki sesteki değişimi görebilelim.

Müzik teyplerinde bu biraz ketfi bir olaydı ama bilgisayar teyplerinde ( evet bir zamanlar bilgisayarlara teyp ağlanırdı veri ünitesi ya da sabit disk olarak) önemli bir ayrıntıydı. Zira doğru kafa ayarını tutturamazsanız veriler okunamaz, programlar ( ne programı be oyun işte düpedüz) çalışmazdı.

Hatta minik yıldız tornavida ( hani o saatçi tornavidası denilen) bile her yerde kolaylıkla blunamazdı. Ben tornavidayı ödünç verdiğimi bile bilirim.

Şimdi bakıyorum da ayar yapılacak kafa bile kalmamış ortalıkta. Olanların da hepsi başka ayar…

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir zamanlar hatira defteri diye bir sey de vardi smzm :D

Cüneyt

zibirix dedi ki...

ve hatta taş plak.

tamam sustum, yaşım belli olacak...

Unknown dedi ki...

Ya siz ne kadar bana benziyorsunuz böyle.. Hep bir yanı sevinen küçücük şeylere sonra diğer yanı geçmişiyle mücadele de...Haklısınız..Bu kaset konusu beni ta nerelere götürdü bilemezsiniz.Nasıl oldu da ölmedik onca tozun toprağın içinde mahalle de bizim mahalle de..Ne güzeldi.O zamanlarda mikrop kapıcaklar derdine kimse düşmüyordu ve hiç bir şey steril değildi. ama kendimizi virüsten korumak için de saatlerce onu mu indirsem yoksa şu virüs programı daha mı çok korur diye düşünmüyorduk dimi?Ne güzeldi..Sizin de yaşatmaya çalıştığınız bir geçmişiniz var ölmesin bitmesin yitmesin dediğiniz biliyorum. Kim olduğunuzun kim olduğumun ne önemi var dimi?Siz de sezen dinleyince sol yanı ağrıyan yüzlerceden birisiniz.Sonra o ağrıyı görmezden gelip yeni baştan hayata tutunmaya çalışan biri işte.Neyse.. Tamamlanmak güzeldir.Gününüz neşe geleceğiniz ışık olsun.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

farklı hayatları olup da birbirine benzeyen o kadar çok ruh var ki ortalıkta.. ne mutlu ;)